Ak Gezenler


Yabanıllar arasında "Ak Gezenler" olarak adlandırılan Ötekiler, Duvarın kuzeyinde bulunan Daimi Kış Topraklarında varlıklarını sürdürmektedirler. Serideki olaylardan önce Ak Gezenlerler yaklaşık olarak 8 bin yıldır görülmemişlerdir. Ak Gezenlerin liderinin kim olduğu (Liderlerinin Gece Nöbetçilerinin 13. Lord Kumandanının olduğu ile ilgili teoriler var ancak kesin değil) yada neden binlerce sene sonra harekete geçtikleri bilinmemektedir.


Ötekilerin İlk Ortaya Çıkışları...

Uzun Gece korkunç bir karanlığın Westeros ve Essos'a çöktüğü döneme verilen isimdir. Fetih Savaşı‘ndan yaklaşık sekiz bin yıl önce uzun yıllar süren bir kış yaşandı.  Uzun Gece bir nesil süren kıtlık ve terör getirdi. Lordlar ve Leydiler kalelerinde açlıktan yada soğuktan öldüler, çocuklar güneşi görmeden doğdular ve öldüler. Uzun Gece beraberinde soğuk ve ölü yaratıklar olan Ak Gezenler'ide getirdi. Ak Gezenler buzdan jilet kadar keskin kılıçlarla, buz örümcekleri ve yaşama döndürülen ölülerle savaştılar. İlk İnsanlar ve Ormanın Çocukları onlara karşı amansız bir mücadeleye giriştiler ancak mücadele uzun ve çetin sürdü. Sonunda Ak Gezenlerin Ejderha camı ile öldürülebildikleri ortaya çıkınca kontrol altına alındılar. Doğu geleneğinde Azor Ahai adlı bir kahraman ortaya çıktı ve kılıcı Işık Getiren ile Ötekilere savaş açtı onları yendi ve Daimi Kış Topraklarına sürdü.


Daha sonraki süreçte kuzeyden gelecek bir istilaya karşı gafil avlanmamak için insanlar adımlar atmaya başladı. Duvar, Mimar Brandon Stark tarafından büyü ve devlerin yardımı ile inşa edildi, batıda Titreyen Deniz, doğuda Kıyı’ya (Gorge) kadar olan alanda Daimi Kış Toprakları ve Westeros’un geri kalanını birbirinden ayırmak için inşa edildi. Gece Bekçileri (Night’s Watch) ise bu zamanda Duvar üzerinde izlemek ve kuzeyden gelen tehditlere karşı insanları korumak için kuruldu. Daha sonraki kehanetlere göre Ötekiler’in geri döneceği ve Vadedilmiş Prens Azor Ahai’nin mücadeleye önderlik etmek için yeniden doğacağı söylenir.


Görünüşleri ve Özellikleri...

Seride ilk kitabın giriş kısmında gördüğümüz Ak Gezenler, Sör Waymar Royce komutasında bulunan iki Gece Nöbetçisine saldırmıştır. Kitapta Ötekiler şöyle tarif edilmektedirler; uzun, süt kadar beyaz, hiçbir insan evladının sahip olmadığı kadar derin, buz gibi yakan mavi gözlere sahipler. Yaşlı Dadı (Old Nan) onların yaşamdan nefret eden soğuk ölü şeyler olduğunu iddia ediyor fakat GRRM çizgi roman artisti Tommy Patterson’a yazdığı bir e-postada şöyle bahsediyordu bu yaratıklardan: ‘Ötekiler ölü değil. Onlar güçlü, güzel, oh düşünüyorum, buzdan yapılan bir Sidhe (bir nevi kelt perisi), yaşamın farklı bir türü, insanlık dışı, zarif ve tehlikelidir.’

Ak Gezenler Orman’ın Çocukları’nın giydiği söylenen hareket ettikçe rengi değişen gizli bir işçilik içeren zırh giymektedirler. Kar üstünde hafifçe hareket eder ve geçtikleri yerde hiç iz bırakmazlar. Alaşımına insan evladının bildiği hiçbir metal karışmamış olan uzun kılıçlar kullanmaktadırlar. Ay ışığı altında canlı gibi olan yarı şeffaf, kenarından bakıldığında görünmeyecek kadar ince, kenarlarında belli belirsiz gerçek dışı mavi bir ışık barındıran kılıçlardır.

Buradan ve ilk kitabın giriş bölümünden anladığımıza göre Ak Gezenler amaçsız ve başıboş yaratıklar değil. Sör Wayman Royce ve ekibine saldıran Ak Gezenler kendi aralarında bilinmeyen bir dilde konuşmuşlardır ancak bu dilin hangisi olduğu bilinmemektedir, Eski Dil olduğu düşünülmektedir. İlk kitabın giriş bölümünde sesleri kış soğuğunda donmuş bir çatlama sesi gibi çıkıyordu deniyor ama bu sadece o andaki konuşma şeklini ve zaferi ifade ediyor olabilir. Yabanıllar, Ötekilerin ve onların wightlarının yaşamın kokusunu aldığını söylerler ya da canlıların sıcaklıklarını.


Eski hikayelere göre Ötekiler’in soğuk olduğunda mı geldiği yoksa onlar geldiğinde mi soğuğun geldiği belirsizdir. Ancak 5. sezonun 8. bölümüne bakarsak, soğuğun onlar geldiği zaman geldiğini anlıyoruz. Ötekiler genellikle güneş ışığından gizlenip geceleri ortaya çıkarlar ve yine bazı hikayelerde onların geceyi getirdiği de söylenir.


Ötekilerin kendileri gibi ölü olan ayılar, ulu kurtlar, mamutlar ve atlar gibi hayvanlara bindikleri söylenir. Samwell Tarly ölü bir at süren bir Öteki’yi görmüştür. Ayrıca Ötekiler’e tazı büyüklüğünde buz örümcekleri eşlik edebilir.


Zayıflıkları...

Ötekiler’in eski metinlerde kaydedilmiş birkaç zayıf noktası bulunuyor. İlki obsidiyan diğer bir adıyla ejderhacamı ya da “donmuş ateş”. Ötekiler’i obsidiyan ile öldürdüğünüzde eti ve kemikleri ardında buz gibi bir su birikintisi bırakarak eriyip gider. Yine eski metinlerde başka bir zayıf noktaları daha kaydedilmiş o da ejderha çeliği, yani Valyrian Çeliği.  Ayrıca Mance Rayder’in dediğine göre Duvar da bulunan sihir Ötekiler’in Yedi Krallığa geçmesine engel olmaktadır.

“Ak Gezenler tarafından dokunulmuşlar. O yüzden geri geldiler. O yüzden gözleri maviye döndü. Onları sadece ateş durdurabilir.Bir kitapta okudum. Üstat Aemon’un kitaplığındaki çok eski bir kitaptan. Ak Gezenler…binlerce yıl buzun altında uyurlarmış.Uyandıkları zaman da… Umarım Duvar yeterince yüksektir.”


Wightlar...

Wightlar, Ötekiler tarafından yaşama döndürülen ölü adamlardır. Ötekiler ile olan savaşlarda ölen adamlar yakılmalıdır yoksa ölüleri köle olmak üzere tekrar diriltilir.


Görünüşleri ve Zayıflıkları...

Wightların görünümü tamamen yaşama döndürüldükleri zaman ki cesetlerine bağlıdır. Bazıları canlı gibiyken, bazıları çürüme süreci durdurulmuş olmasına rağmen çürümüş gibidir. Gözlerinin parlak bir maviye dönmesi, ellerinin ve ayaklarının siyahlaşması şişmesi ve kan toplamış olmasıyla hepsi kolayca tanınabilir. Kanın sıcaklığı onları çeker ve aşırı şaşırtıcı bir güçle saldırırlar. Wightların bazıları eski anılarını koruyabilir. Lord Kumandan Jeor Mormont’u uykusunda öldürmeye çalışan wightın kimi öldürmeye çalıştığı ortadaydı açıkçası.


Ölü olmak, wightların hiç acı çekmedikleri ve aldıkları yaralara aldırışsız bir şekilde dövüşmeye devam etmeleri demektir. Tek parçayken durdurulabilir olmalarına rağmen kollarını ve bacaklarını bedeninden ayırsanız bile hareket etmeye devam ederler. Wightlar yok edildiği zaman gözlerinden mavilikte gider. Kolay bir şekilde yanarlar ve alevleri doğru bir şekilde ayarlarsanız hızlı bir şekilde bu yaratıkları öldürebilirsiniz. Duvar’a getirilen cesetlerin wight olarak canlanmasına rağmen Duvar’ı geçip geçemeyecekleri henüz bilinmiyor.


Seri boyunca wight haline dönüştürülmüş bireysel karakter listesi;

Sör Waymar Royce
Jafer Flowers, Kare Kale garnizonu tarafından öldürüldü.
Othor, Jon Snow tarafından öldürüldü.
Chett
Small Paul, Samwell Tarly tarafından öldürüldü.
Hake
Lark
Softfoot
Ryles
Thistle


0 yorum: