Terkedilmişler/Seçilmişler



Bu yazımda Zaman Çarkı Serisinin kötü karakterlerini size kısaca tanıtmaya çalışacağım.Terkedilmişler yada kendilerine taktıkları isimle Seçilmişler seride önemli karakterlerdir.Terkedilmişler Güç Savaşı sırasında Karanlık Varlığın tarafına geçen 13 güçlü Aes Sedai'den oluşmaktadır.Terkedilmişler savaşın kaybedilmesiyle birlikte Lews Therin Telamon ve Yüz Yoldaşı tarafından Karanlık Varlıkla birlikte Shayol Ghule hapsedilmiştir.Ancak belli bir süre sonra en güçlü Terkedilmiş olan Ishamael başta olmak üzere Shayol Ghuldeki mühürlerin zayıflaması ile serbest kalmışlar ve Karanlık Varlığın serbest kalması için çalışmaya başlamışlardır.


1.Ishamael

Gölgeye dönmeden önceki adı Elan Morin Tedronai'dir.Güç Savaşından önce ünlü bir filozof ve teologdur bir çok kitap yazmıştır.Lews Therine denk yönlendirebilen tek erkektir.Gölgeye döndükten sonra Terkedilmişlerin en güçlüsü olmuştur.Gölgeye dönmesi ise bir o kadar ilginçtir.Güç veya ölümsüzlük için gruba katılmayan tek Terkedilmiştir çünkü onun mantığına göre Karanlık Varlık Ejder'i kaçınılmaz bir şekilde yeniden yenecektir, bu yüzden tek yol ona katılmak ve bir süre onun hakimiyetini kabul etmektir.Ishamael bir şekilde mühürlenen Shayol Ghulden çıkmayı başarmıştır ve dünyaya dokunabilmiştir.Arthur Şahinkanat'ın danışmanlığını yapmış ve onu Aes Sedai'lara karşı kışkırtmıştır.


2.Lanfear

Gerçek ismi Mierin Eronaile'dır.Gölgeye yemin ettikten sonra kendi istediği ismi alabilen tek Terkedilmiştir Lanfearın manası ise Gecenin Kızı'dır.Muhteşem bir güzelliğe sahiptir.Tek Güç konusunda Ishamael'den sonra Terkedilmişlerin en güçlüsüdür.Gölgeye katılması ise Lews Therine olan aşkından dolayıdır.Lews Therin Lanfearı terkedip İlyena Moerelle Dalisar adında bir kadınla evlenmiştir.Bunu kendisine yediremeyen Lanfear Gölgeye dönmüştür.Tel'aran'rhiod'u (Düşler Dünyası) kendisinin ilan etmiştir ve serbest kaldıktan sonra burasını etkin bir şekilde kullanmıştır.Lanfearın en ilginç yanlarından birisi ise Karanlık Varlığı onun serbest bırakmasıdır.Tek Güç'e yeni kaynaklar ararken o kadar derine iner ki Karanlık Varlık serbest kalır ancak Mierin bir şekilde bu faciadan kurtulmayı başarır.


3.Sammael

Asıl ismi Tel Janin Aellinsar idi.Efsaneler Çağında okçuluk ve kılıç kullanmada en iyilerden biriydi.Çok iyi bir general ve stratejisttir.Güç Savaşı patlak verdiğinde Lews Therin ile birlikte Gölgeye karşı amansız bir savaşa başlamışlardır.Ancak kıskançlık yüzünden onunla yollarını ayırmıştır.Işığın Kumandan görevine Lews Therin getirilince diğer bir Terkedilmiş olan Graendal tarafından Shayol Ghule götürülmüş Karanlık Varlığa yemin etmiş ve Gölgenin tarafına geçmiştir.Gölgenin tarafına geçtikten sonraki tek amacı Lews Therinden daha iyi bir general olduğunu kanıtlamak ve onu öldürmek istemesi olmuştur.Sammael'in yüzünde bir yara izi vardır ve bunu ona Lews Therin yapmıştır istese hemen bu yaraya şifa verilebilir ancak bu onu istememiş ve yarayı gördükçe Lews Therine olan öfkesi artmıştır.



4.Graendal

Gölgeye dönmeden önceki adı Kamarile Maradim Nindar'dır.Efsaneler Çağında ki en ünlü kadın şifacılardandır.Uzmanlık alanı insan psikolojisi olmuştur ve bu yönde çalışmalar yapmıştır.Gölgeye katılan ikinci kişidir ancak Gölgeye neden katıldığı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.Gölgeye katılmadan önce sade bir yaşam süren ve bu hayat standartlarını benimsemeyen kişileri hor gören Kamarile bundan sonra tam tersi bir hayat sürmeye başlamıştır.Özellikle soylu insanları hipnoz edip hizmetçisi yapması onun en büyük hobilerinden birisidir.En büyük hayali ise Yenidendoğan Ejderi bu hizmetçilerin arasına almaktır.




5.Moghedien

Asıl ismi Lillen Moiral’dır.Efsaneler Çağında daha çok yatırım ve finans dalında uzmandı. Lillen’in gölge’ye sadakati ise Güç Savaşı’ndan çok öncesine dayanır. Fakat kendisi açıklayana kadar kimse ondan şüphelenmemiştir. Düzenlediği komplolar, çevirdiği dolaplar, kurduğu tuzaklar o kadar usta işi, o kadar gizliydi ki kimliği ifşa olduktan sonra Lillen’e küçük, avı için kuytu köşelerden tuzaklar hazırlayan, bir ısırıkta en babayiğit adamı devirebilecek zehre sahip bir örümceğin ismini verdiler.Moghedien Güç Savaşı sırasında Lews Therin Telamon’un ekibine katılmayı başarmıştır. Yeni kazandığı pozisyonda birçok dolap çevirmiş, birçok felakete sebep olup binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur. Fakat hiç kimse Lillen’den şüphelenmemiştir. Herkes onun fazlasıyla önemsiz bir pozisyonda çalıştığını, çetrefilli komplolar kurabilecek kapasiteye sahip olmadığını zannetmişti. Fakat şüpheli davranışları o zamanki adı Teadra olan Birgitte’den kaçmamış, Teadra onun gölgeyeminli olduğunu iddia etmiştir. Açığa çıkmasından sonra yakalanmaktan güçbelâ sıyrılabilmiştir.Düşler Dünyasında Lanfear'dan daha başarılı olmasına rağmen bunu ondan ve diğerlerinden saklamıştır.




6.Asmodean

Aslı ismi Joar Addam Nessosin’dir.Onun Gölgeye dönmesi diğer bütün Terkedilmişlerden ilginçtir.Asmodean Efsaneler Çağı’nda çok ünlü ve çok yetenekli bir müzisyendi. Sırf sonsuza kadar müzik çalabilmek için Karanlık Varlığa yemin etmiştir. Tek Güç’te çok güçlü birisi değildir. Ama bazı karmaşık Güç örgülerini bilir.Asmodean Güç Savaşında komutanlık yapmamıştır.Daha çok ele geçirilen yerlerin yönetimiyle ilgilenmiştir.Asmodean müziğe saplantı derecesinde bağlıdır savaştan önce kendisine rakip olan sanatçıları bizzat öldürmekten zevk almıştır.




7.Rahvin

Asıl ismi Arid Mosinel’dir.Rahvin gölgeye geçmeden önce nasıl yaşadığına dair pek az ayrıntı mevcuttur. Rahvin hakkında bilinen az şeylerden biri Tek Güç’teki yeteneğidir. Efsaneler Çağı’nda bile oldukça güçlü bir Tek Güç yönlendiricisi idi. Rahvin güce ve iktidara aşık bir adamdı ve güzel kadınlara karşı güçlü bir zaafı vardı. Doğrudan saldırmayı sevmez, politik manevraları ve diplomatik baskıları tercih ederdi. Güç Savaşı sırasında sadece politik manevralar yaparak birçok bölgeyi ele geçirdiği bilinmektedir. Oldukça etkili bir yönetici olmasına rağmen zaman zaman bazı ince detayların üzerinde durmamak gibi bir huyu vardı. Karanlık Varlık’ın zindanından serbest kaldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden politikaya geri dönmüştür.



8.Semirhage

Asıl adı Nemene Damendar Boarr olan bu Terkedilmiş seri içindeki en sadist ruhlu canilerden birisidir. Bir kadın için oldukça uzun boya sahip, sinir bozacak kadar sakin ve vakur bir tavra sahiptir. Efsaneler Çağı’nda ünü dünyaya yayılan bir şifacıydı. Dünyanın dört bir köşesinden şifa için çağırılırdı. Eğer bir insanın içinde en ufak bir yaşam kırıntısı dahi varsa onu ölümün pençelerinden çekip çıkarabilecek yeteneğe sahip birisiydi. Ayrıca hava durumları üzerinde kapsamlı bir bilgisi ve yeteneği vardır.Nemene Gölgeye geçmeden önce de cani ruhlu bir kişiydi.Sadece topluma yararlı gördüğü kişileri iyileştirir diğerlerine de şifa verirdi ancak bunu sadece onlara acı vermek için yapardı.Yaptıkları anlaşılınca soluğu Shayol Ghul'de almış ve Gölgeye yemin etmiştir.Semirhage sırf yapabildiğini göstermek için bir şehirdeki herkese işkence etmiş ve çığlıklar atarak ölmelerini izlemiştir.On üç Dehşetlordu ve on üç Myrddraal ile yönlendirebilen herkesin gölgenin taraflarına çekilebileceğini bulan Semirhage’dir.Güç savaşına katılmış ancak daha çok ele geçirilen yerlerin yönetimiyle ilgilenmiştir.




9.Demadred

Gerçek ismi Barid Bel Medar’dı. Barid’in tüm hayatını açıklayabilecek bir kelime var ise o da “neredeyse”dir. Lews Therin’den bir gün sonra doğmuştur. Neredeyse Lews Therin kadar başarılı bir kişidir. Kitaplar yazmış, yüksek makamlarda bulunmuştur. Ama Lews Therin hep daha iyisini yapmıştır. Kemerli burnu olmasa neredeyse yakışıklı bile sayılabilirdi. Aynı zamanda Lews Therin’in karısı İlyena’yı da arzulamıştır.Lews Therin Işığın Kumandanlığı’na atanınca beynini kemiren haset ve garez dolu düşüncelerine daha fazla gem vuramamış soluğu Shayol Ghul’de almıştır. Barid gölgeye dönmeden önce kumar alışkanlığı ile bilinirdi. Savaş alanında bile tuhaf taktikler ve tehlikeli stratejiler izleyerek birçok savaş kazanmıştı. Bu zaferler ona ün getirse de hiçbir zaman Lews Therin’in başardıklarını başaramadı. Gölgeye geçtikten sonra Karanlık Varlık’ın en büyük generallerinden biri oldu.



10.Be'lal

Asıl ismi Duram Laddel Cham'dır.Duram Lews Therin’in çok yakın arkadaşıydı. Uzun boylu atletik yapılıydı ve tanınmış bir kılıç ustasıydı. Sabırlı ve ileriyi görebilen, çok kurnaz bir stratejistti. Bu özellikleri ile Işık’ın Ordularını Güç Savaşı sırasında oldukça iyi yönetti. Birçok zafer kazandı. Ama içten içe Lews Therin’i kıskanmaktaydı. Fakat kıskançlığı Ejder ile sınırlı kalmamıştı. Elan Morin Tedronai (İshamael) ve Mierin Eronaille’i (Lanfear) de kıskanmaktaydı. Gölgeye geçmesindeki en büyük etkenin bu kıskançlık olduğu zannedilmektedir.Gölgenin tarafına geçtikten sonra Moghedien’in istihbarat örgütüne rakip olarak kendisi de bir tane kurmuş, çeşitli komplolar düzenlemiştir. Kurnazca planlar yapıp bu planları büyük bir sabırla uyguladığı için ona “Ağören” anlamına gelen “Be’lal” ismi verilmiştir.



11.Mesaana

Gerçek adı Saine Tarasind’dir. Efsaneler çağında öğretmendir. Gölgeye dönmeden önceki hayatına dair pek az şey bilinmektedir.Tek Güç üzerine araştırma yapmak için izin istemiş fakat reddedilmiştir. Reddedilmenin acısını Shayol Ghul’de gölgeye yemin ederek çıkarmıştır.Mesaana gölge tarafından ele geçirilen bölgelerde zorba bir yönetici olarak nam salmıştı. Fakat onu diğer Terkedilmişlerden ayıran sadece zorbalığı değil gönlünden kopan (!) eğitim aşkıdır. Karanlık Varlık’ın öğretilerinin işlendiği okullar açtırmış çocukların zihinlerini zehirlemiştir. Çocukların aileleri hakkında casusluk yapmalarını istemiştir. Öğretilere uymayan aile üyelerini ve öğrencileri derslerinde başarılı çocuklara katlettirmiş küçük psikopat Karanlıkdostlarını halka kazandırmıştır. Gölge yenilince bu Karanlıkdostları da kayıplara karışmıştır.



12.Aginor

İshar Marrad Chuanin gerçek ismidir.İshar Gölgeye katılmadan önce ünlü bir biyologtu.Efsaneler Çağı’nda hiç kimsenin yaşayan her şeyin yapısını İshar gibi anlayamayacağı söylenirdi. Hayvanlar üzerinde zalimce deneyler yaptığı saptanınca yaşayan canlıların gen yapıları üzerine araştırma yapması yasaklanmıştır. Ishar’ıın tek gerçek tutkusu olan bu bilim dalından men edilmesi onun gölgenin tarafına geçmesindeki en büyük etkendir. Tek güçte gayet yetenekli ve güçlüdür. Lews Therin ve İshamael’den sonraki en güçlü erkek yönlendiricilerden biridir.
Aginor Trolloc, Draghkar, Karanlık köpekleri, Gholam ve diğer Gölgedöllerinin yaratılmasında şahsen görev almıştır. Bunların yapımında 35 ila 50 milyon arası insanı deneylerinde kullanarak öldürmüştür ve bu sayıya yarattığı Trollocları beslemek için harcadığı insanlar dâhil değildir. Trollocları bazı hayvan genomları ile insan genomlarını karıştırarak oluşturmuştur. Amacı ise daha güçlü ve daha az düşünen süper askerler yaratmaktır. Fakat bazılarında hayvani özellikler ağır basmış ki bu denekler Trollocların atasını oluşturmuştur, bazıları ise insani özellikler ağır basmıştır. Sonuncu grup Myrddraal’lerin meydana gelmesini sağlamıştır. Myrddraal’lerin karanlık güçlerinin nereden geldiğini ise (gözleri olmadığı halde iyi görebilmeleri, gölgeleri kullanarak seyahat edebilmeleri yada kaybolabilmeleri) Aginor bile bilmemektedir. Zindan mühürlenirken yüzeye en yakın iki terk edilmişten biridir. Bu yüzden tüm bedeni zamanın tahribatına uğramış, çürükler içindedir.



13.Balthamel

Asıl ismi Eval Ramman’dır. İyi bir tarihçi ve akademisyen olmasına rağmen en aşağılık suçlularla olan çarpık dostluğu, kadınlara olan düşkünlüğü, gereksiz yere anında sinirlenmesi onun özelliklerindendir.Shayol Ghul’de yemin etmesindeki asıl etken ölümsüzlük vaadidir. Işığın Orduları arasında çalışması için etkin bir istihbarat ağı kurmuştur. Ayrıca Trolloc sürülerini beslemesi için yemeklik insan kampları kurdurtmuştur. Zindanda Aginor ile beraber yüzeye en yakın kalan ve zamanın acımasız etkisini en yakın hisseden terk edilmiştir. Yüzü çürümüş, dili fonksiyonunu yitirmiştir. Yüzünde gülen genç bir adama benzetilmiş maske vardır.

0 yorum: