Aes Sedailar

Moiraine Sedai

Aes SedailarRobert Jordan tarafından kaleme alınmış olan Zaman Çarkı isimli fantastik roman serisinde Tek Gücü yönlendirebilen kadın ve erkeklere verilen isimdir.Tek Güç ise evrenin merkezinde olan ve aslında Zaman Çarkının (kader ve zamanın bağlı olduğu olgu) devamlılığını sağlayan güçtür. İki kısımdan meydana gelir: Saidin ve Saidar. Biri olmadan bir diğeri olmaz. İkisi "Tek Güç"ü meydana getirir.Saidin gücün eril Saidar ise dişi kısmıdır.


Verin Sedai

Gücü herkes kullanamamaktadır.Bu kişide doğuştan olan bir olgudur.Güç yetisi sonradan kazanılamaz.Ancak gücü olan kişinin eğitilmesi gerekmektedir yoksa kendisine ve çevresine zarar verebilir.Bu durum erkeklerde farklıdır.Saidin Karanlık Varlık tarafından Güç Savaşından sonra kirletildikten sonra yönlendiren erkekler saidindeki kirlilik yüzünden delirmeye başlamışlardır.Tar Valonda bulunan Kızıl Ajahta  yönlendirebilen erkeklerin yıkımlara sebep olmaması için onları bulup "ehlileştirme" uygulamaktadır.Böylece yönlendirebilen erkekler Güç'ü ölene kadar kullanamamaktadır.

Sarı Ajahtan bir Aes Sedai

Yönlendirebilen kadınlar Tar Valon tarafından bulunur ve Beyaz Kulede eğitime tabi tutulurlar.Burada eğitim gören kızlar Çömez, Kabuledilmiş ve son olarak Aes Sedailiğa terfi ederler.Eğitim gören kadınlar Kabuledilmişliğe terfi ettikleri zaman Aes Sedailerin simgesi olan kuyruğunu yiyen yılan motifli yüzüğü takmaya hak kazanırlar.


Moiraine Sedai

Bir Kabuledilmiş Aes Sedai olmadan önce Ajah seçimi yapmak zorundadır. Ajahlar gücü en iyi hangi doğrultuda kullanılacağını belirler ve Aes Sedai bu yönde ilerler. Diğer ajahların yaptıklarını yapabilirler ancak uzmanlık alanı Ajah seçimi ile belirlenir.Her Ajahın kendi adındaki renk ile temsil edilir.7 adet Ajah vardır.Bunlar ;
1.Mavi Ajah
2.Beyaz Ajah
3.Kırmızı Ajah
4.Gri Ajah
5.Yeşil Ajah
6.Sarı Ajah
7.Kahverengi Ajah


Kara Ajahtan bir Aes Sedai

Bunlar dışında Kara Ajahın varlığıda dillendirilmektedir.Bu Ajah Karanlık Varlığa hizmet ettiği iddia edilen Ajahtır.Beyaz Kule buna şiddetle karşı çıkmaktadır.Ancak bütün şehirlerde Karanlıkdostları olması Beyaz Kulede de böyle bir Ajahın olmasını güçlendirmektedir.


Tar Valon
Aes Sedailerin merkezi Tar Valon şehrinde bulunan Beyaz Kuledir.Tar Valon şehri Aes Sedailer tarafından yönetilmektedir.Yönlendirebilen kadınlarda burada eğitim görmektedir.Şehir Ejder dağının yamaçlarında Erinin nehrinin ortasında bulunmaktadır.


Tar Valon Şehir Planı
Aes Sedailerin lideri Amyrlin'dir.Onun yardımcısına Vakanüvis denilmektedir.Amrylin Makamı bütün ajahlardan oluşan bir kurul tarafından seçilir.Aes Sedailer Amyrline "Anne" diye hitap etmektedirler.Amyrlin seçildikten sonra Ajahınıyla bağlantısını kesmek zorundadır.Her Ajahın kendine has rengi vardır.Amyrlinin ise yedi ajahın renklerinden oluşan bir şal takmaktadır...

0 yorum: