Tyrion Lannister - Dev Adam


Seride en sevdiğimiz karakterlerden biri olan Tyrion Lannister isimli cücemiz keskin zekası ve komik kişiliğiyle hepimizin gönlünde bir yer edinmiş durumda. Bugün kendisinin dizideki yolculuğuna bir bakalım diyorum, ne dersiniz ? Beraberce 1.sezondan 5.sezonun sonuna kadar cücemiz neler yapmış neler etmiş bir inceleyelim, diziye daha aylar varken içimizdeki özlem ateşini biraz olsun dindirelim.


Sezon 1

Tyrion Lannister ile ilk bölümde fahişelerle yatakta alem yapıp şarabını yudumlarken rastlıyoruz. Kendisi Robert Baratheon'un ekibiyle beraber Kışyarına gelmişti. Daha burada bile ne kadar ilginç bir karakter olacağını anlamış oluyoruz. 2.bölüm ile birlikte Joffrey'e attığı tokatlarla daha 2. bölümden kalbimizde ayrı bir yere sahip oluyor kendisi. Bu bölümle birlikte de Jon Snow ile yol arkadaşı oluyor ve Kara Kale yolculuğu başlıyor. Jon ile birlikte Kara Kale'de bir süre geçiren cücemiz, burada Jon'a gayet iyi davranıyor ve onun da iyi niyetini kazanıyor. Bir daha ki bölümde ise Kara Kaleden ayrılan cücemiz bir yanlış anlaşılma sonucu(Catelyn Stark, Bran'a suikast girişimini Tyrion yaptı sanıyor) Catelyn tarafından bir handa esir alınıyor ve cücemizi manyak kız kardeşi Lysa'nın yanına vadiye götürüyor. Vadide ise dövüşle yargılanmayı talep eden cücemiz buradan Bronn'un savaşçılığı sayesinde kurtuluyor ve ikisi arasındaki kadim dostluk burada başlıyor.

Bronn ile başlayan yolculuğu Taşkarga gibi köylü kabilelerin saldırısıyla sekteye uğrasa da, Cüce keskin zekasıyla bu düzensiz grupları babasının ordugahına gelmeye ve onlarla beraber savaşmaya ikna ediyor. 9.bölümde Shae ile tanışan cücemiz akşam ki savaş için baya bir korksa da savaş başlamadan kafasına aldığı darbe yüzünden savaşın sonunda anca uyanabiliyor. Sezonun son bölümünde ise babası Tywin Lannister tarafından kralın sağ kolu olarak görevlendiriliyor ve sezon kendisi için böylece bitiyor. Kendisi daha ilk sezondan kalbimizde bir yer ediniyor ve sevilen karakterlerden biri olmayı başarıyor.


Sezon 2

2.sezona da güzel bir giriş yapan Tyrion, Sansa'ya yapılan kötü tavırlara dur diyor ve Joffrey'e ayar çekmeye devam ediyordu. Diğer bölümlerde yönetim işleriyle uğraşan cücemiz, Kralın Şehrindeki kökleşmiş pislikleri temizlemeye karar veriyor ve Pycelle'nin de aralarında bulunduğu bazı it, kopuğa karşı savaş başlatıyor. Savunmayı da ihmal etmeyen cücemiz ejderha ateşi yapımına önem verip ustaları çalıştırıyor ve ileri ki kuşatma için önlem almayı ihmal etmiyordu. 6.bölümde Joffrey'in konvoyuna yapılan saldırıda Joffrey'e yine ayar verip adeta Joffrey'i ayar manyağı yapıyordu. Kralın Şehrindeki hareketleri ve tavırları ne yazık ki cücenin çok fazla düşman kazanmasını sağlamıştır. İyilerin başına da hep böyle şeyler geliyor be :(

Bundan sonra cücemiz sadece kuşatmayı düşünmektedir ve planları da yok değildir. 9.bölüm de ejderha ateşinin efektif kullanımıyla Stannis'in ordusunun çoğunu def etmeyi başaran cücemiz, savaşın en zor anında sorumluluk alıp kale dışına hücuma çıkmıştır ancak burada kendisini öldürmesi için tutulan bir yavşak tarafından yaralanmıştır, ölüme ramak kala ise uşağı Podrick tarafından kurtarılmıştır.(Kitapta bu yara çok daha kötü tasvir edilmesine rağmen, dizi de durum pek de kötü gözükmemekte).Son bölümde ise Tywin'in geri dönmesiyle yetkisi elinden alınmış, kazandığı düşmanlıklar sayesinde geleceği pek parlak gözükmeyen cücemiz için sezon 2 burada tamamlanmıştır. Bu sezonla da birlikte kalbimizdeki yerini iyice derinleştiren Tyrion en sevilen karakterlerden biri olmuştur.


Sezon 3

Artık hazine başı(defterdar mı desek) olan Tyrion için işler biraz zor olacaktır çünkü kendisine karşı pek dostça bir tavır yoktur. Bronn ve Podrick dışında güvenebileceği çok fazla kimse yok cücemizin. Bu sezonda babası Tywin Lannister tarafından Sansa Stark ile evlendirilip çocuk yapmaya zorlanan cücemiz, Sansa'ya hiç bir surette kötü davranmamış, o istemediği için Sansa ile ilişkiye bile girmemiştir. Burada da reisliğini göstermiştir anlayacağınız. Kızıl düğün ve Mhysa gibi olaylarla biten bu sezonda cücemiz çok fazla yer almasa da her bölümde en az bir kere görünmüştür. Onsuz olmaz.


Sezon 4

4.sezonun 2.bölümüyle beraber Joffrey Baratheon(Lannister)'ın gebermesiyle birlikte şarabını servis eden cücemiz, pislikler tarafından suçlu görülecektir. Kendisini zorlu bir 4.sezon beklemektedir. 3.bölüm de suçlanır ve hapise atılır. Sırada duruşma vardır ve herkes tarafından kartlar ortaya dökülecektir. 4.sezonun 6.bölümündeki duruşma sahnesi ise efsanedir. Cücemiz adeta kırıp geçirmiş, ortalığı inletmiş, hepimizin kalbindeki yerini artık tam olarak kazanmıştır. Peter Dinklage'in mükemmel oyunculuğuyla birlikte duruşma sahnesi ayrı enfes olmuştur. Shae tarafından ihanete uğramasıyla beraber çıldıran cücemizin efsane repliklerini yazmazsak olmaz.''İtiraf etmek istiyorum. Sizi kurtardım ben. Bu şehri ve o değersiz hayatlarınızı kurtardım. Bıraksaydım da Stannis hepinizi öldürseydi. Evet, suçluyum ben, Bunu mu duymak istiyorsunuz? Yargıç Tywin Suçunu itiraf mı etmek istiyorsun, kralı zehirledin mi? diye sorar. Tyrion ise ''Hayır o konuda masumum, ben çok daha korkun. bir konuda suçluyum, cüce olduğum için. Hayatım boyunca cüce olduğum için yargılandım. Ben Joffrey'i öldürmedim ama keşke öldürseydim. İğrenç piçinin ölümü baba bin yalancı fahişeden daha fazla zevk verirdi. Keşke olduğumu sandığınız canavar olsaydım, keşke hepinize yetecek kadar zehrim olsaydı. Hepinizin zehri aldığını seyretmek için canımı seve seve verirdim. Joffrey'in cinayeti uğruna canımı vermeyeceğim. Burada adalet olmadığına da adım gibi eminim. Bu yüzden kaderimi tanrıların belirlemesine izin vereceğim. Dövüşerek yargılanma talep ediyorum. 


Tyrion Lannister Yargılanma Sahnesi...


Efsane bölümün ardından cücemiz dövüşecek adam bulmak konusunda sıkıntı yaşamaktadır, can dostu Bronn kendisine vaadedilen kalelerin cazibesiyle ölümü göze almak istemez(zira karşıda Gregor Clegane adlı hayvanın evladı vardır)ve onun adına savaşmayı reddeder. Bu umutsuz durumda ise Oberyn Martell kız kardeşinin intikamını almak ve emri vereni itiraf ettirmek için namı değer Dağ ile savaşmayı kabul eder ve hayvan evladının karşısına çıkar. Burada Dağa karşı iyi savaşır ve onu yere yıkar ancak artist artist hareketleri ve 2.50 metrelik adamı yere yığıp öldürmemesi sebebiyle kafası patlatılarak öldürülmekten kurtulamaz. Cücemiz için ne yazık ki yolun sonu görünüyor gibidir. Jaime Lannister'ın kardeşine olan sevgisi ve Varys'in çabalarıyla hapisten kaçırılan cücemiz kaçarken tünel bağlantılarını kullanıp babasının odasına iner, burada Shae'yi görüp onun işini bitirir ve ardından tuvaletteki Tywin Lannister'ı arbaletle bir güzel öldürür. İntikam alınmıştır. Şoklarla izlenen bu bölüm cücenin Varys tarafından gemiye bindirilmesi ve beraber kaçmalarıyla sona ermiştir. Cücemiz master degree seviyesine yükselmiş ona yanlış yapanları bir güzel temizlemiştir. Bizzat babasını öldürerek hepimizi dumura uğratmış olsa da Tywin'in bunu hak etmediğini sanırım hiç birimiz söyleyemeyiz. Tyrion Lannister dizi ve kitap severlerin tutunduğu son karakterlerden biri ve henüz George Martin tarafından katline ferman verilmedi. Zekası ve alçakgönüllülüğü ile gönlümüze taht kuran cücemiz için sezon 4 fırtınalı geçmiş ancak güzel bitmiştir.


Sezon 5

5. sezonda cücemiz Tywin Lannister'ı öldürdükten sonra Örümcek Varys'la birlikte Dar Denizin karşısına geçer. Varys cücemizi sadece mecbur kaldığı için kaçırmamıştır, onunla ilgili büyük planları vardır. Bu planları Tyrion'a açıklayan Varys onun umursamazlığını yenmek istemektedir. Cücemiz Tyrion ise uzun bir yolculuktan sonra soluğu genelevde almış ve burada Khaleesi fantezisi yapacakken Jorah Mormont tarafından kaçırılmıştır. Jorah'ın amacı Khaleesi'nin gözüne tekrar girebilmektir. Valyria yolunda taş adamların saldırısına uğrayan ikiliden cücemiz saldırıyı hasarsız atlatır ancak Jorah için işler sıkıntılı gidecektir zira taş hastalığı ona da geçmiştir. Bu yolculuk sırasında köle tacirleri tarafından kaçırılan ikili, cücenin keskin zekasının işin içine girmesiyle, öldürülmekten kurtarılırlar.(Burada köle taciri olarak Oz dizisindeki Adebisi oynamaktadır, izleyenler bilir). Jorah dövüşçü olarak satılır, cüce de zorla kendisini o tacire sattırır, dövüşler sırasında Daenerys yani namı değer Khaleesi ile karşılaşan cüce artık onun ekibine katılmıştır.(Kitapta işler tamamen farklı ilerlemekte ama sanırım dizi de çıkan yola çıkacak kitap da). Khaleesi'yi Dragon'un(Charizard) kaçırmasıyla beraber Meereen'in yönetimi Varys ile cücemize kalmıştır ve 5.sezon da cücemiz için bu şekilde bitmektedir. 2 zeka bana göre bu şehri mükemmel bir şekilde yönetecektir.

İşte Tyrion Lannister için işler 5 sezon böyle geçti. Her sezon giderek artan sempatikliği ile gönlümüzde yerini sağlamlaştıran Tyrion, tutunduğumuz son kalelerden. Sevdiğimiz her karakterin teker teker ölmesiyle cüceye olan bağlılığımız gün geçtikçe artmakta. Kendisinin de öldürülmesi gibi bir durum olursa sanırım George Martin'in can güvenliği yoktur diyebiliriz. Kısaca 5 sezonun özetini geçtiğimiz yazıyı burada sonlandırıyorum. Son olarak, Tyrion Lannister seni seviyoruz.

Son olarak 5. Sezonun güzel bir Soundtrack'ını paylaşarak yazımızı sonlandırıyoruz....


0 yorum: